ביובית שאיבות ביוב ע.א
ביובית שאיבות ביוב ע.ש. בעמ טלפון

מהו בור ספיגה? היכן ניתן למצוא בורות ספיגה?

על השאלות הללו ועל שאלות נוספות נענה בעמוד הבא, אשר כולל מידע נרחב ומועיל על בורות ספיגה.

בור ספיגה זהו בור שנחפר באדמה ומשמש לאחסון שפכים. דפנות הבור אטומות ונעשות מחומרים שונים כדוגמת ברזל ופלסטיק, וזאת בשונה מתחתית הבור שהיא הקרקע עצמה. אתם בוודאי שואלים את עצמכם מהי הסיבה לכך שתחתית הבור היא הקרקע ולא חומר אטום… סביר להניח שהתשובה תפתיע אתכם. הסיבה לכך היא שריקון הבור נעשה עקב תהליך של חלחול הנוזלים לקרקע. כמובן שחלחול השפכים והחומרים המזוהמים לקרקע גרם לזיהום הסביבתי ובין השאר לזיהום חמור של מי התהום. עקב הזיהום הסביבתי שגרמו בורות הספיגה, המשרד לאיכות הסביבה פרסם בשנת 1992 תקנות אשר מגבילות את השימוש בהם ואף אוסרות הקמת בורות ספיגה חדשים למעט מקרים ספציפיים.

שאיבת בורות ספיגה

שאיבת בורות ספיגה על ידי המרכז לשירותי ביובית ושאיבות ע.א. בע"מ

תקנות המשרד לאיכות הסביבה

תקנות המים (מניעת זיהום מים) (בורות ספיגה ובורות רקב), התשנ"ב -1992
מטרות תקנות אלו למנוע או לכל הפחות להפחית את זיהום המים, תקנות אלו מתייחסות לבורות ספיגה, ודרך הטיפול בהם. התקנות כוללות את ההנחיות הבאות :

  • חל איסור חמור על בניית בורות ספיגה חדשים למעט מבנים ביישובים בהם אין מערכת ביוב או שמערכת הביוב איננה באזור המבנה.
  • במבנים ישנים בהם קיים בור ספיגה וניתן לחברם למערכת ביוב ראשית יש לבצע את החיבור, ואם לא ניתן לבצע חיבור למערכת הראשית מאחר וטרם הוקמה מערכת ראשית או מסיבה אחרת, יש לטפל בשפכים לפני הזרמתם לבור הספיגה. טיפול זה כולל חיבור של צינור מוצא השפכים מהבניין לבור רקב אטום אשר יחובר לבור הספיגה, וכך זיהום הקרקע יופחת מאחר ושומנים ושמנים לא יזרמו לבור הספיגה ולכן גם לא יחלחלו לקרקע .
  • המשך שימוש בבורות הספיגה יעשה אך ורק לאחר קבלת אישור מהמשרד לאיכות הסביבה. כאשר אישור שכזה יתקבל רק כאשר יתקיים תהליך טיפול יסודי בשפכים לפני קליטתם בבור הספיגה. תהליך זה כולל:
    • ריקון בור הספיגה טרם גלישת השפכים אל מחוץ לבור.
    • ריקון בור הספיגה יעשה אך ורק על ידי ביובית.
    • מפעיל הביובית מחויב לרוקן את תכולת הביובית אך ורק למתקן לטיפול בשפכים.

היכן נפוצים בורות הספיגה?

בורות הספיגה נפוצים בעיקר במבנים ישנים אשר לא קיימת מערכת ביוב ראשית בסביבתם, ולכן טרם בוצע חיבור למערכת ביוב מודרנית והותר זמנית המשך השימוש בבור הספיגה מכורח המציאות. קיימים בורות ספיגה ביתיים אשר נועדו לקליטת שפכים ביתיים וסניטריים, וכן בורות ספיגה תעשייתיים המשמשים קליטת שפכים תעשייתיים.

שאיבת בור ספיגה

בורות ספיגה

שאיבת בור ספיגה נעשית באמצעות ביובית. הביובית מצוידת במשאבת וואקום עוצמתית אשר שואבת את תכולת בור הספיגה לתוך מיכל המותקן על גבי הביובית. לאחר השאיבה צוות הביובית שוטף את בור הספיגה באמצעות לחץ מים גבוה. שטיפה זו מפרקת פסולת שהתקשתה, מסלקת הצטברויות חיידקים ומפחיתה את מטרדי הריח.

אמנם לא מדובר בעבודה מורכבת, אך חשוב שהשאיבה תיעשה על ידי צוות מיומן ומקצועי. חשוב להקפיד לשאוב את בור הספיגה עד התחתית משום שבתחתית הבור ריכוז החיידקים הגבוה ביותר. יתרה מזו, אם לא תבוצע שאיבה של כל החומרים בבור הם יתקשו ויצמדו לתחתית בור הספיגה. כמו כן, חשוב לבצע שטיפה יסודית כך שהבור יהיה נקי לחלוטין. ההבדל בין שאיבה יסודית לשאיבה לא מקצועית עשוי לגרום לתקלות רבות, זיהום סביבתי ואף לקנסות ממשרד איכות הסביבה.
בחברת המרכז לביוביות ושאיבות אנו מציעים שרותי שאיבת בורות ספיגה כולל שאיבת בורות ספיגה מחניונים ומקומות לא נגישים, וזאת באמצעות ביובית נמוכה אשר מיועדת למתן שרותי ביובית באזורים שאינם נגישים.

כל כמה זמן שואבים בור ספיגה?

תדירות בור הספיגה משתנה בהתאם לקצב מילוי הבור. ככל שהבור קטן יותר ומוזרמים אליו שפכים רבים יותר כך כמובן בור הספיגה יתמלא מהר יותר, ותדירות השאיבה תהיה גבוהה יותר. בד"כ קצב מילוי בור הספיגה די קבוע ומומלץ להקפיד על שאיבה תקופתית שתמנע הצפה וגלישת שפכים החוצה מבור הספיגה.

מהו בור רקב?

בור הרקב אשר מכונה גם בשם בור ספטינג הינו חלק ממערכת הביוב במקרים בהם קיים בור ספיגה, תפקידו של בור הרקב הוא לאגור חומרים מזהמים כדוגמת שמנים, שומנים ודלקים ולאגור אותם כך שלא יגיעו לבור הספיגה. אחרת במידה והיו מגיעים לבור הספיגה היו מזהמים את האדמה. לכן תכליתו של בור הרקב הינו שמירה על איכות הסביבה והפחתת הזיהום הסביבתי.
על פי תקנות המים שפרסם המשרד לאיכות הסביבה שנת 1992, במידה ואושר המשך השימוש בבור הספיגה, חובה על בעל הנכס לחבר צינור מוצא לשפכים מהבניין לבור רקב אטום אשר יחובר לבור הספיגה.

בריכות אידוי – בורות ספיגה

קיימת שיטה לא חוקית של סילוק שפכי תעשייה באמצעות "בריכות אידוי" לא אטומות, בריכות אלו פתוחות בחלקן העליון ועיקרון פעולתן הוא סילוק שפכים תוך כדי אידוי השפכים. על פי הנחיות המשרד לאיכות הסביבה בריכות אלו מהוות בורות ספיגה לכל דבר והשימוש בהן אסור. שפכי התעשייה עשויים להיות רעילים מאוד, ופגיעתו הסביבתית של מפעל בודד הנהוג לסלק בשיטה זו את שפכיו עשויה להיות הרסנית.

בורות ספיגה בעולם

בעקבות עליית המודעות הסביבתית ברחבי העולם מדינות רבות שואפות להפחית ואף לאסור לחלוטין את השימוש בבורות ספיגה, לכן בעשורים האחרונים מתבצעת חקיקה נרחבת בנושא אשר מחייבת את בעלי הנכסים לחבר את מערכת הביוב של המבנה למערכת הביוב הראשית או לחלופין מחייבת שימוש במכלי אגירת שפכים אטומים.

  • אירופה – במדינות המובילות באיחוד האירופי כדוגמת גרמניה, צרפת ושוויץ קיים איסור חמור על שימוש בבורות ספיגה
  • ארה"ב – ארה"ב מפגרת מעט מאחורי המדינות המובילות באירופה בנושא בורות הספיגה. באזורים מרוחקים ונידחים יחסית קיימים לעיתים בורות ספיגה ישנים, אשר השימוש בהם אותר עד שיסתמו, ולאחר מכן בעל הנכס מחויב לחברו למערכת הביוב הראשית. יתרה מזו, קיימות רשויות מקומיות בארה"ב אשר מחמירות בנושא ואינן מתירות מכירת נכס אשר מערכת הביוב בו כוללת בור ספיגה.

לסיכום, בורות הספיגה מהווים מפגע סביבתי חמור, ולכן גם במקרים שהותר המשך השימוש בהם יש להקפיד לתחזק אותם ולרוקן אותם בהתאם לצורך ובכך לשמור על הסביבה. חשוב לבחור חברה אשר מתמחה בשאיבת וריקון בורות ספיגה ותעשה זאת על הצד הטוב ביותר תוך היצמדות לנהלים ולחוקים המחייבים בתחום.

צריכים שרותי שאיבת בור ספיגה או כל שרות של ביובית באזור המרכז? אתם מוזמנים להתקשר אלינו לייעוץ מקצועי ו/או הצעת מחיר ללא כל עלות.